Diabetes Mellitus
Mensen met diabetes hebben sneller kans op het krijgen van voetcomplicaties.
• Dit kunnen neurologische complicaties zijn, zoals het uitvallen van het oppervlakkige en/of diepe gevoel in de voeten. Ook overmatige eeltvorming kunt u minder goed
voelen.
• Ook kan stijfheid van gewrichten optreden, verminderde gewrichtsbeweeglijkheid.
• Tevens kunnen de bloedvaten wordt aangetast. Als bij mensen het gevoel ontbreekt, zullen ze pijn niet voelen waardoor wondjes onopgemerkt kunnen blijven, en
minder goed genezen.
Als de doorstroming van de aderen niet optimaal is, doordat zich vetachtige stoffen hebben afgezet aan de vaatwanden, dan kan dit leiden tot een milde of zelfs ernstige vorm van vaatlijden. Dit wordt Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) genoemd. Je kent deze aandoening wellicht als aderverkalking.
Als je tijdens het lopen last hebt van bijvoorbeeld krampen in de kuiten en dat de pijn weer verdwijnt als je even uitrust, zou dit klachtenbeeld ook wel ‘etalagebenen’ genoemd kunnen worden.
• Verdroging van de huid, waardoor schilfers en kloven kunnen ontstaan.
• Door de verlaagde weerstand bent u ook gevoeliger voor schimmelinfecties aan de huid en nagels.
Bij mensen met Diabetes Mellitus kan dit tot ernstige complicaties leiden.
De medisch pedicure zal d.m.v. screening beoordelen of er wellicht sprake is van een vergroot risico. In sommige gevallen zal besloten worden om de cliënt eerst door te sturen naar de huisarts of de podotherapeut, alvorens tot behandeling over te gaan.
Neem als u voor het eerst bij een medisch pedicure komt dan ook altijd een goedkeuring c.q. verwijskaart van de huisarts mee.
Met de verwijskaart en factuur kunt u een (eventuele) vergoeding aanvragen bij uw ziektekostenverzekeraar. De medisch pedicure is bij uitstek opgeleid om voeten van personen met Diabetes Mellitus adequaat en zorgvuldig te onderzoeken, te behandelen en te adviseren.
Voetverzorging bij Diabetes Mellitus vereist extra gespecialiseerde zorg. Regelmatige controle en een zorgvuldige behandeling van uw voeten is daarbij belangrijk!