Naarmate u ouder wordt, kunnen uw voeten veranderen. U voelt misschien dat uw voeten wat meer gaan doorzakken en u ziet wellicht ook dat uw voeten breder zijn geworden.
U zult het misschien ook wel eens ondervonden hebben; dat ene paar schoenen waar u altijd prima op vooruit kon, zit ineens niet meer zo prettig.
De huid op de voeten wordt dunner en slapper, de vetkussentjes die dienen als schokdempers voor de hiel verslijten, de spierspanning verzwakt en de gewrichten verliezen hun jeugdige souplesse. Dat is eigenlijk geen wonder als je bedenkt dat bij het doen van elke stap het lichaamsgewicht via de voeten wordt overgedragen waarbij zij de schok absorberen en de stoot opvangen.
Voeten kunnen in de loop van de tijd ook gevoeliger worden voor de kou. Verminderde fysieke inspanning en slechtere bloedsomloop kunnen leiden tot verdoofde, koude voeten.
De doorbloeding van de matrix(nagelwortel) minder. Daarmee vertraagt de groei van de nagel en neemt de conditie van de nagel af. Er kunnen ribbels ontstaan, de nagelplaat kan grijsgeel verkleuren.
De banden, pezen en spieren verliezen hun elasticiteit, de huid wordt wat droger en dunner. Er kunnen pigmentrijke verouderingsvlekken, levervlekken ontstaan.
Uw voeten worden een dagje ouder en dat zou wel eens kunnen betekenen dat uw voeten meer zorg nodig hebben
Daarnaast brengt het ouder worden mee, dat we minder soepel worden en minder kracht krijgen.
Ook wordt de balans en motoriek minder, waardoor het lastiger wordt om de nagels aan de voeten te knippen. Hierdoor kan verwaarlozing van de voet ontstaan.
Een goede voetverzorging kan er aan bijdragen, dat de ouder wordende voet nog vele kilometers zonder grote klachten kan afleggen.
Een professionele kijk op de gezondheid is van essentieel belang om zo mobiel en zelfstandig te blijven.
Voetverzorging bij de oudere voet vereist extra gespecialiseerde zorg. Regelmatige controle en een zorgvuldige behandeling van uw voeten is daarbij belangrijk!